diumenge, 29 de novembre del 2015

Jocs de força

Codi: JP_002

Material necessari: res.
Temps: els jocs de força seran miniactivitats de molt poca durada. En el seu conjunt, aproximadament, uns 20-30 minuts, segons la quantitat a realitzar.
Nombre de participants: la majoria de jocs es faran per parelles o grups de tres o cinc (de pes similar), però per a una òptima realització convindria que participessin, almenys, tres o quatre grups (de sis).
Objectius principals:
  • Treballar la força mitjançant activitats sense material.
  • Aprendre jocs alternatius de poca durada i fàcils de realitzar.
  • Treballar la motricitat del cos.
  • Fomentar la imaginació i creativitat.
Posada en escena: a continuació, farem un recull de diverses activitats de poca durada que, a més de realitzar una funció lúdica, ens serviran per treballar la psicomotricitat i la força. Precisament perquè treballarem la força, les activitats seran de molt poca durada. De fet, consistiran a transportar l'altre membre de la parella (o un membre del grup) des d'un punt A fins a un punt B. Si ho creiem necessari, podem marcar els dos punts amb cons, jaquetes, motxilles o qualsevol cosa que tinguem a mà.

Dividirem les activitats segons si es fan en parelles o en grups. Les activitats en parelles es realitzaran a mode de cursa, de manera que totes les parelles s'han de col·locar en una fila preparats per sortir. Com ja hem dit, les activitats es basaran en transportar l'altre membre de la parella fins a un altre punt. Arribats a aquest punt, canviarem (el transportador serà transportat), i tornarem al punt d'inici. Uns 20 metres són suficient distància entre els dos punts. 

Les activitats per parelles poden ser molt variades. La primera que farem serà portar l'altre "a cavall". Seguidament, podem portar-lo com el nuvi porta a la núvia, agafant-lo per darrera de l'esquena de manera que el transportat quedi en posició horitzontal, portar-lo com un sac de patates, etc. Només realitzarem aquests desplaçaments si coneixem bé la tècnica, ja que una mala posada en escena pot comportar mals d'esquena. A continuació, podem practicar desplaçaments amb resistència. En aquests casos, no es farà a mode de cursa, ja que propiciariem que els participants fessin trampa. Podem fer skipping amb resistència (un agafa l'altre per la cintura, fent resistència al seu avançament), resistència d'esquenes (esquena amb esquena, un ha d'aconseguir avançar mentre l'altre fa resistència)... Després, podem passar als arrossegaments per terra. Des d'arrossegar agafant pels braços fins a fer-lo girar al terra fent la croqueta, passant per arrossegaments per les cames, etc. Per a realitzar arrossegaments per terra és molt important que ho fem en un terra que llisqui com, per exemple, una pista de parquet. A més, s'ha de tenir en compte de no agafar el company pels canells, ja que li podríem fer mal.

Després de les activitats per parelles podem passar a realitzar transports per trios. Per tal que tots els membres del grup siguin transportats, farem tres viatges. Començarem pel transport més simple de tots, que és la "cadira". Hi haurà dos membres del grup que faràn de cadira i el tercer serà qui s'assegui. Els dos que faran de cadira es col·locaran un davant l'altre mirant-se entre ells. Amb la mà dreta s'agafaran el colze esquerra (braç esquerre estirat), i amb la mà esquerra agafaran el colze dret del company. S'ajupiran una mica per tal que l'altre company es pugui asseure i el portaran fins al punt indicat. La següent activitat consistirà en agafar un dels membres per braços i peus i, sense que l'esquena toqui a terra, portar-lo cap al punt indicat. S'ha d'anar amb compte de no agafar ningú pels canells.

Les activitats en grups de cinc són molt més dinàmiques, ja que s'ha de realitzar moltes vegades perquè participin tots. Aquí posarem en pràctica un parell, pero només una serà dirigida. Farem el "Superman". Entre quatre membres del grup, agafaran el cinquè de manera que quedi estirat per damunt dels caps dels companys. Per fer-ho, s'ajupiran tots quatre en fila índia amb els braços estirats cap amunt, i el que fa de "Superman" s'ha d'anar col·locant de manera que quedi sustentat en l'aire. Una vegada s'hagi estirat del tot, els altres quatre es posaran dempeus, procurant que el company no caigui a terra.

Normes
  • Tant les parelles com els grups es faran segons el pes, de manera que s'ajuntin persones d'un pes similar.
  • No agafarem ningú pels canells.
  • No realitzarem les activitats si patim de l'esquena.
  • No realitzarem les activitats si no coneixem la tècnica, ja que una mala postura pot comportar molts mals com, per exemple, d'esquena.
  • Estem transportant una persona humana, no un objecte. Per tant, s'ha de tenir cura de no fer-li mal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada