diumenge, 6 de desembre del 2015

Jocs amb combes i cordes

Codi: JPT_003

Material necessari: combes individuals i cordes llargues.
Temps: cada joc pot durar uns 10 minuts.
Nombre de participants: els jocs poden ser individuals, per parelles, trios o grups de fins a 6 persones, aproximadament.
Objectius generals:
  • Treballar la motricitat general.
  • Treballar la coordinació entre mans i cames.
  • Aprendre una activitat tradicional, així com cançons populars per practicar-la.
  • Fomentar la participació grupal en activitats que a simple vista poden semblar individuals.
Posada en escena: amb una comba o una corda llarga es poden realitzar un munt d'activitats i jocs. Tants, que reunir-los tots seria un treball pràcticament impossible. A continuació, farem un recull de diverses activitats que es poden realitzar amb els materials esmentats.

Comba individual
Encara que es tracti d'un objecte individual, es pot utilitzar per parelles o per grups en diferents jocs. Les primeres activitats que explicarem seran individuals. Començarem amb un salt a la comba estàtic, per agafar pràctica qui no la tingui i per escalfar. També es pot fer salt a la comba en moviment, és a dir, donant voltes per la pista o zona en què practiquem els jocs. Al salt a la comba estàtic hi podem afegir diferents moviments dificultadors. Per exemple, creuar les mans abans d'un salt (i descreuar-les abans del següent salt), fer canvis de ritme, al peu coix, tocant a terra, doble volta abans de saltar...

Les activitats per parelles no són tan variades, ja que es disposa d'un espai reduït per realitzar els moviments. Podem jugar, bàsicament, amb el fet que dues persones saltin juntes, tot i que només un podrà fer les activitats mentre l'altre només pot saltar. Per aquest motiu és important alternar qui porta la comba. Partint d'aquesta base, podem començar a saltar des de zero amb els dos junts, que comenci un i l'altre entri després, que un pugui entrar i sortir, fer mitja volta, amb el peu coix (això ho poden fer tots dos), desplaçar-se amb tots dos saltant...

Les activitats grupals hauran de ser, bàsicament, d'intercanvis de parelles. Es posaran les diferents parelles en forma de rotllana i, qui no porta la comba, haurà de sortir i buscar una altra parella que hagi quedat lliure a la veu del professor. A partir d'aquí, podem realitzar les diferents activitats en parella, sempre i quan s'intercanviïn les parelles quan s'indiqui.

Corda llarga
Una corda d'uns 250 o 300 centímetres també pot servir per saltar. En aquest cas, però, les activitats s'hauran de realitzar com a mínim per parelles, ja que es necessiten dues persones per fer-la rodar.

En parelles, les activitats no són gaire abundants, ja que tots dos hauran d'aguantar la corda per cadascun dels extrems. Entre tots dos faran rodar la corda i, quan s'estabilitzi el rodatge podran entrar a saltar tots dos, sempre i quan la facin rodar amb la mà que queda a l'extrem de la corda.

Si ens agrupem per trios podrem gaudir d'un ventall una mica més ampli de possibilitats. Mentre dos roden la corda, l'altre pot saltar i fer diferents moviments, com saltar al peu coix, mitja volta, tocar de mans a terra... També podran saltar tots tres a la vegada, de la mateixa manera que s'ha explicat abans. 

Per grups, però, podrem realitzar tantes activitats com imaginació tinguem. Les més bàsiques són saltant tots junts, ja sigui començant tots a la vegada o entrant d'un en un. A partir d'aquí, es pot fer entrades i sortidesa la vegada, és a dir, quan entra el segon, surt el primer. Això es pot realitzar cada dos salts o, fins i tot, a cada salt. Quan ja hagi de sortir l'últim en entrar, tornarà a entrar el primer, però des de l'altra banda. Sempre s'ha d'entrar pel costat per on baixa la corda, no pel que puja. D'aquesta manera, dibuixarem un 8 amb les entrades i sortides sense parar. Tambés es pot realitzar sense arribar a saltar, és a dir, entrar i sortir de la corda sense que aquesta toqui terra.

Cançons amb corda
Amb la corda llarga es poden realitzar diferents cançons. Es poden fer per trios o per grups.


Amb aquesta cançó, es saltarà sense alçar la corda, només per terra. Quan la cançó ho indiqui (alça la corda enlaire), es començarà a rodar normalment.


Ena quest cas, quan la cançó diu "leré", es farà una petita volta a l'aire sense que la corda toqui terra. Els que estiguin saltant s'haura d'ajupir per esquivar la corda.

Aquestes cançons no tenen cap dificultador. Quan s'acaba la cançó, surt qui està saltant (o els que estiguin saltant) i entrarà un altre (o uns altres).

Doble corda
També es pot practicar amb dues cordes llargues. Entre dos persones hauran de fer-les rodar totes dues a l'hora, dibuixant un doble cercle que es creua al mig. Els que faran rodar les cordes agafaran un dels extrems de cada corda amb les mans (una corda a cada mà). Es necessita una bona coordinacó perquè rodin bé. Primer, faran rodar una i, quan aquesta hagi fet mitja volta, començarem a rodar l'altra en l'altra direcció, de manera que la que queda a la dreta rodarà cap a la dreta, i la que es troba a l'esquerra, cap a l'esquerra. Per entrar, com ara roden dues cordes en sentits contraris, no importa per quin costat es faci, però s'haurà de fer la entrada saltant des del principi.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada