diumenge, 6 de desembre del 2015

Jocs amb combes i cordes

Codi: JPT_003

Material necessari: combes individuals i cordes llargues.
Temps: cada joc pot durar uns 10 minuts.
Nombre de participants: els jocs poden ser individuals, per parelles, trios o grups de fins a 6 persones, aproximadament.
Objectius generals:
  • Treballar la motricitat general.
  • Treballar la coordinació entre mans i cames.
  • Aprendre una activitat tradicional, així com cançons populars per practicar-la.
  • Fomentar la participació grupal en activitats que a simple vista poden semblar individuals.
Posada en escena: amb una comba o una corda llarga es poden realitzar un munt d'activitats i jocs. Tants, que reunir-los tots seria un treball pràcticament impossible. A continuació, farem un recull de diverses activitats que es poden realitzar amb els materials esmentats.

Comba individual
Encara que es tracti d'un objecte individual, es pot utilitzar per parelles o per grups en diferents jocs. Les primeres activitats que explicarem seran individuals. Començarem amb un salt a la comba estàtic, per agafar pràctica qui no la tingui i per escalfar. També es pot fer salt a la comba en moviment, és a dir, donant voltes per la pista o zona en què practiquem els jocs. Al salt a la comba estàtic hi podem afegir diferents moviments dificultadors. Per exemple, creuar les mans abans d'un salt (i descreuar-les abans del següent salt), fer canvis de ritme, al peu coix, tocant a terra, doble volta abans de saltar...

Les activitats per parelles no són tan variades, ja que es disposa d'un espai reduït per realitzar els moviments. Podem jugar, bàsicament, amb el fet que dues persones saltin juntes, tot i que només un podrà fer les activitats mentre l'altre només pot saltar. Per aquest motiu és important alternar qui porta la comba. Partint d'aquesta base, podem començar a saltar des de zero amb els dos junts, que comenci un i l'altre entri després, que un pugui entrar i sortir, fer mitja volta, amb el peu coix (això ho poden fer tots dos), desplaçar-se amb tots dos saltant...

Les activitats grupals hauran de ser, bàsicament, d'intercanvis de parelles. Es posaran les diferents parelles en forma de rotllana i, qui no porta la comba, haurà de sortir i buscar una altra parella que hagi quedat lliure a la veu del professor. A partir d'aquí, podem realitzar les diferents activitats en parella, sempre i quan s'intercanviïn les parelles quan s'indiqui.

Corda llarga
Una corda d'uns 250 o 300 centímetres també pot servir per saltar. En aquest cas, però, les activitats s'hauran de realitzar com a mínim per parelles, ja que es necessiten dues persones per fer-la rodar.

En parelles, les activitats no són gaire abundants, ja que tots dos hauran d'aguantar la corda per cadascun dels extrems. Entre tots dos faran rodar la corda i, quan s'estabilitzi el rodatge podran entrar a saltar tots dos, sempre i quan la facin rodar amb la mà que queda a l'extrem de la corda.

Si ens agrupem per trios podrem gaudir d'un ventall una mica més ampli de possibilitats. Mentre dos roden la corda, l'altre pot saltar i fer diferents moviments, com saltar al peu coix, mitja volta, tocar de mans a terra... També podran saltar tots tres a la vegada, de la mateixa manera que s'ha explicat abans. 

Per grups, però, podrem realitzar tantes activitats com imaginació tinguem. Les més bàsiques són saltant tots junts, ja sigui començant tots a la vegada o entrant d'un en un. A partir d'aquí, es pot fer entrades i sortidesa la vegada, és a dir, quan entra el segon, surt el primer. Això es pot realitzar cada dos salts o, fins i tot, a cada salt. Quan ja hagi de sortir l'últim en entrar, tornarà a entrar el primer, però des de l'altra banda. Sempre s'ha d'entrar pel costat per on baixa la corda, no pel que puja. D'aquesta manera, dibuixarem un 8 amb les entrades i sortides sense parar. Tambés es pot realitzar sense arribar a saltar, és a dir, entrar i sortir de la corda sense que aquesta toqui terra.

Cançons amb corda
Amb la corda llarga es poden realitzar diferents cançons. Es poden fer per trios o per grups.


Amb aquesta cançó, es saltarà sense alçar la corda, només per terra. Quan la cançó ho indiqui (alça la corda enlaire), es començarà a rodar normalment.


Ena quest cas, quan la cançó diu "leré", es farà una petita volta a l'aire sense que la corda toqui terra. Els que estiguin saltant s'haura d'ajupir per esquivar la corda.

Aquestes cançons no tenen cap dificultador. Quan s'acaba la cançó, surt qui està saltant (o els que estiguin saltant) i entrarà un altre (o uns altres).

Doble corda
També es pot practicar amb dues cordes llargues. Entre dos persones hauran de fer-les rodar totes dues a l'hora, dibuixant un doble cercle que es creua al mig. Els que faran rodar les cordes agafaran un dels extrems de cada corda amb les mans (una corda a cada mà). Es necessita una bona coordinacó perquè rodin bé. Primer, faran rodar una i, quan aquesta hagi fet mitja volta, començarem a rodar l'altra en l'altra direcció, de manera que la que queda a la dreta rodarà cap a la dreta, i la que es troba a l'esquerra, cap a l'esquerra. Per entrar, com ara roden dues cordes en sentits contraris, no importa per quin costat es faci, però s'haurà de fer la entrada saltant des del principi.



Malabars

Codi: JPT_002

Material necessari: 3 globus per pilota, arròs o mill (menjar per ocells), una ampolla buida de plàstic, tisores i un embut.
Temps: entre 30 i 60 minuts per realitzar les pilotes.
Nombre de participants: individual.
Objectius generals:
  • Aprendre una nova manualitat.
  • Aprendre a utilitzar material ordinari per realitzar objectes útils per a l'entreteniment.
  • Millorar la motricitat.
  • Treballar la coordinació oculo-manual. 
Posada en escena: per realitzar malabars amb pilotes són necessàries, com a mínim, tres pilotes. A continuació, us explicarem com realitzar les pilotes de malabars amb material ordinari i farem una petita explicació de com aprendre a fer malabars.

Per realitzar les pilotes utilitzarem el material abans esmentat. Farem un petit forat a l'ampolla. Tot després, ens ajudarem de l'embut per introduir l'arròs o el mill a l'interior de l'ampolla. Posarem el globus a la boca de l'ampolla i farem caure l'arròs o el mill al globus. Bufarem pel forat que hem fet per ajudar-nos. El globus ha de quedar no molt ple, suficient perquè ens càpiga a la mà.

Quan el globus tingui el tamany adequat, el treurem de l'ampolla i tallarem la boca del globus, amb molt de compte que no caigui l'arròs o el mill de l'interior. També podem fer un nus per evitar això i tallar el sobrant. Agafarem un segon globus, al que també li tallarem la boca, i taparem el primer globus, de manera que el forat quedi tapat. Farem el mateix amb un tercer globus, i ja tindrem les nostres pilotes de malabars. A continuació us deixem un vídeo explicatiu de com s'han de fer, pas per pas.


Per aprendre a fer malabars, començarem amb dues pilotes i una sola mà. Amb les dues pilotes al palmell, llançarem la primera i, tot just quan siguem a punt d'agafar-la de nou, llançarem l'altra. 

Quan dominem aquesta tècnica, passarem utilitzar tres pilotes i les dues mans. Amb una mà, agafarem dues pilotes i, amb l'altra, la pilota restant. Llançarem una de les dues pilotes de la primera mà a l'aire i l'agafarem amb l'altra mà. Quan l'agafem, llançarem la que ja teníem en aquesta segona mà, per agafar-la amb la primera mà. A continuació, passarem a realitzar el moviment llançant la segona pilota tot just abans d'agafar la primera. Pel moment, practicarem amb només dues passades. Quan dominem això, passarem a fer tres passades. Per últim, quan haguem dominat el moviment, haurem de repetir tota l'estona el mateix, evitant que les pilotes caiguin a terra. Al principi, és convenient llençar les pilotes ben amunt, ja que ens serà més fàcil de fer perquè tindrem més temps de reacció. És molt important, però, que totes les pilotes siguin llençades a la mateixa alçada.

Variants: s'ha de tenir molta paciència per dominar els malabars amb tres pilotes, ja que requereixen de temps de dedicació i pràctica. Una vegda haguem dominat els moviments, introduirem algun "truc" per fer més impressionants els nostres malabars. 

El més senzill de tots és alternar entre els malabars amb tres pilotes a dues mans i els malabars amb dues pilotes a una mà. La pilota restant es quedarà a l'altra mà, esperant per tornar a fer malabars de tres. 

Un altre truc bastant fàcil d'aprendre és utilitzar la samarreta per fer un llançament de pilota. Durant els malabars de tres pilotes a dues mans, llançarem una pilota més amunt i, en comptes d'agafar-la amb la mà, estirarem la samarreta perquè faci de llit elàstic i torni a pujar amunt. 

El següent truc, una mica més difícil, consisteix a fer un dels llançaments de pilota per sota de la cama. Per a això, ens ajudarem pujant la cama i, quan haguem de llançar la pilota, ho farem passant el braç per sota de la cama aixecada. De la mateixa manera podem fer un llançament per darrera de l'esquena. 

El següent truc tractarà de fer el mateix moviment de malabars normal, però amb les mans per damunt del cap. Per a això, haurem de fer un gir de canell. 

L'últim truc que esmentarem consistirà en llançar dues pilotes a la vegada en comptes d'una. Per tant, llançarem una pilota de cada mà, de manera que en una de les mans en quedarà encara una. Quan les hague d'agafar, llançarem la pilota restant i, quan haguem d'agafar aquesta, tornarem a llançar les dues altres pilotes.





Joc de la cadena

Codi: JE_004

Material necessari: res.
Temps: entre 5 i 10 minuts.
Nombre de participants: entre 15 i 25 persones, aproximadament.
Objectius principals
  • Escalfar el cos de manera generalitzada.
  • Treballar la motricitat de l'infant.
  • Millorar la coordinació i el treball amb equip.
  • Donar peu a estratègies.
Posada en escena: la cadena és un joc curt d'escalfament. L'objectiu del joc és aconseguir que tots els participants siguin atrapats. 

S'escollirà un participant per què comenci parant (ja sigui per sorteig o per voluntariat). Si hi ha molts participants, es poden escollir dos persones que parin en comptes d'un. Quan algú es atrapat, s'agafarà de la mà amb qui l'ha atrapat i, entre tots dos, hauran d'atrapar un altre participant que s'afegirà a la cadena. Quan la cadena és formada per quatre membres, es dividirà en dues cadenes de dos persones que podran parar pel seu compte (sempre agafats de la mà). El joc acabarà quan tothom sigui atrapat i pertanyi a una cadena.



El joc de la cadena és un joc molt adient perquè els jugadors que són atrapats no són eliminats i, per tant, continuant jugant. 

Normes:
  • La cadena no es pot separar per atrapar algú. Si algú es atrapat per un jugador que no està agafat a la seva cadena, no comptarà.
  • No es podran fer cadenes de quatre persones, s'haurà de dividir en dues cadenes de dos membres.
  • El camp de joc serà limitat. Qui surti del camp s'unirà immediatament a una cadena.
Variants: Aquest joc també es pot practicar formant una única cadena. D'aquesta manera, quan la cadena sigui de quatre persones, NO es separarà, sino que continuarà creixent.

dissabte, 5 de desembre del 2015

El joc del marro

Codi: JPT_001

Material necessari: res.
Temps: Cada partida pot durar uns 30 minuts, aproximadament.
Nombre de participants: es faran dos equips de 4 a 6 jugadors. En cas d'haver-hi més participants, es poden ampliar els equips o fer dues partides paral·leles. 
Objectius principals:
  • Conèixer un joc tradicional que, amb el temps, ha quedat en l'oblit. 
  • Desenvolupar la motricitat dels infants.
  • Fomentar la competitivitat sana.
  • Millorar la coordinació i el treball en equip.
Posada en escena: El joc del marro és un joc tradicional que uneix els valors del treball en equip amb l'habilitat dels jugadors. Es tracta d'un joc en què una bona estratègia pot prevaler a l'habilitat individual de cada jugador. Es pot jugar pràcticament a qualsevol lloc obert, ja que no requereix cap material ni un gran espai per poder practicar-ho. Es pot posar en pràctica, llavors, a la plaça del poble, a una pista de bàsquet, a la platja... El camp de joc ha de ser rectangular, i a cada banda hi haurà delimitada la "casa" de cada equip. 

L'objectiu del joc és atrapar els membres de l'altre equip i, a la vegada, defensar els teus companys. També s'ha d'intentar fer "colades", és a dir, entrar al camp de l'enemic sense que t'atrapin abans. El joc terminarà quan tots els membres d'un equip siguin atrapats, quan s'acabi el temps preestablert, o quan un dels dos equips arribi a un nombre de punts preestablert. S'anotarà punt quan es faci una "colada" o s'atrapi algun rival.

Per sorteig, es decideix qui comença demanant "marro". Cada equip començarà jugant des del seu camp. Un dels membres de l'equip que hagi de demanar "marro" sortirà a jugar primer (s'ha de cridar marro abans de sortir al camp de joc). Aquest primer jugador haurà d'apropar-se al camp rival perquè algú de l'altre equip surti a atrapar-lo. Com que ell no podrà atrapar a qui surti a buscar-lo, haurà de recular i esperar que algún company surti en la seva defensa. D'aquesta manera, anirant sortint els jugadors de cada equip demanant "marro". Quan un jugador surt de la seva "casa" per entrar al joc, podrà atrapar tots els membres de l'altre equip que siguin al terreny de joc en aquell moment, però, en canvi, no podrà atrapar els que ingressin després que ell. Cada jugador pot tornar a "casa" tantes vegades com vulgui, i demanar "marro" per tornar a sortir i, d'aquesta manera, poder atrapar els que hi siguin jugant.

El joc es pararà cada cop que algú faci punt, és a dir, cada cop que s'atrapi algun rival o es faci una "colada". Tots els jugadors tornaran a "casa" i començarà demanant "marro" l'equip que anoti punt (també es pot anar alternant l'equip que demani "marro" primer). El primer jugador que sigui atrapat haurà d'anar a una de les cantonades del camp de l'altre equip i "saltar el pont". Per "saltar el pont", s'haurà de fer un salt des de la cantonada (amb els peus junts) per apropar-se el màxim possible al seu camp. El jugador es situarà dempeus amb els braços en creu on caigui després del salt, esperant que algun company arribi i li toqui la mà per poder salvar-lo. El següent membre de l'equip que sigui atrapat es situarà al costat del primer agafats de la mà, de manera que picant la mà del primer es salvaran tots els membres que siguin a la fila. Els jugadprs salvats hauran de tornar a "casa" per començar el joc, i no podran ser atrapats mentre tornen. El salvador, en canvi, continua jugant i, per tant, pot ser atrapat.

Normes
  • Queden prohibits els placatges.
  • Pot sortir més d'un membre de cada equip a la vegada, sempre i quan hagin demanat "marro" en veu alta.
  • El jugador que surti a jugar sense demanar "marro" es considerarà atrapat immediatament.
  • Per cada tanda de joc només es podrà atrapar un jugador, ja que quan es dongui el cas, es pararà el joc per poder començar de nou.
Variants: En el joc del marro es poden donar diverses formes alternatives de jugar. Es pot fer un petit canvi en la normativa per fer el joc més dinàmic, encara que potser menys estratègic. En aquest canvi, atrapar un rival no es considerarà punt i, per tant, no es pararà el joc. La partida acabarà, llavors, quan tots¡ un equip sigui atrapat o quan s'arribi a un nombre preestablert de "colades".

Quan es comença a jugar seria convenient utilitzar la normativa explicada, ja que serà més fàcil d'assimilar el sistema del joc si es va parant. Es poden fer parades també quan es salvin els jugadors d'un equip.

També es pot afegir el rol dels capitans. Cada equip escollirà un capità, que no es podrà canviar durant tota la partida. Les accions relacionades amb el capità tindran valor doble. Per tant, si el capità atrapa algú o fa una "colada", es sumaran dos punts, però si el capità és atrapat, l'altre equip també sumarà punt doble.

Altra alternativa és eliminar la norma que prohibeix els placatges. Aquesta variant només es podrà aplicar quan els jugadors siguin experimentats i coneixin bé la tècnica dels placatges, ja que pot resultar perillós.