divendres, 24 de juny del 2016

Presentació

Degut a la gran exigència de l'INS CAR Sant Cugat, un grup dels alumnes més avançats de 1r B del CFGS d'Animació d'Activitats Físico-Esportives (AAFE) s'ha vist obligat a refugiar-se a la xarxa, utilitzant-la com a element de suport per la seva feina quotidiana. En resum, en aquest blog podreu trobar fitxes de jocs de tot tipus i per a totes les edats, classificats segons criteri propi.

Els autors d'aquest blog són:
  • Joel Fúnez: jove de 20 anys de Polinyà del Vallès (Barcelona). Després d'un breu pas de dos anys per la universitat, va decidir canviar d'aires i dedicar-s'hi acadèmicament al que realment li agrada: l'esport. 
  • Marc Gómez: professor de karate i break dance. Creu que els jocs i l'esport s'han de combinar a les sessions amb nens/es perquè aprenguin jugant i fer de l'esport una cosa divertida. Els jocs que publicarem són importants en la seva carrera com a professor de cara a aplicar-los a les classes.
  • Roger Giménez: un noi de Castellbisbal que s'autodefineix com "el puto amo". Tota una vida dedicada al futbol, va passar per les categories inferiors de la selecció catalana i ara es dedica a entrenar nens petits.
Els jocs que publicarem seran classificats, com ja hem dit, segons un criteri preestablert. En les pestanyes que trobareu a la part superior del blog trobareu un enllaç que us portarà directament al tipus de joc que esteu buscant.

dijous, 23 de juny del 2016

Metodologia de fitxes i criteris de classificació

En aquesta entrada us explicarem la metodologia emprada per realitzar les fitxes dels diferents jocs, així com una petita explicació dels criteris de classificació.

Metodologia

Primer de tot, cada fitxa comptarà amb el nom del joc i un codi. El codi serveix per classificar els jocs i poder trobar el tipus de joc que vols mirant només el codi. Per facilitar la feina, a més, a les pestanyes superiors del blog trobareu un enllaç directe a les entrades que contenen fitxes de cada tipus de joc ja classificat. Si, per exemple, busques jocs d'escalfament, entrant en la pestanya corresponent trobaràs tots els jocs d'escalfament que haguem penjat. Al final d'aquesta entrada podreu trobar un llistat dels diferents codis que emprarem i el seu significat.

Després d'esmentar el nom i el codi del joc, inclourem, sempre que calgui, el material necessari, una estimació temporal de la durada del joc i el nombre òptim de participants (mínims i màxims).

A continuació, nombrarem els objectius principipals del joc, seguit d'una descripció detallada de com ho haurem de portar a terme, normes específiques (si es que hi ha) i, per últim, una sèrie de variants del propi joc.

Criteris de classificació

El codi estarà format per les incials de la subcategoria corresponent, una guió baix i un número ordinal de tres xifres, que serà diferent a cada joc. En cas que les incials ja estiguin agafades, utilitzarem també la segona lletra de la última paraula. Per exemple, el primer joc d'escalfament que publiquem serà JE_001, mentre que el primer d'expressió serà JEX_001.

Hem classificat els jocs segons siguin d'interior o d'exterior. De cada categoria hi ha una subcategoria, que és la que trobareu al codi. A continuació, us farem una llista dels diferents codis i el seu significat, especificant, a més, si es tracta d'un joc d'interior o d'exterior. Òbviament, els jocs d'interior també es poden realitzar a l'exterior, però no a la inversa.

Jocs d'interior:
  • Jocs d'escalfament. Jocs que es realitzen al principi de la sessió i que serveixen com a escalfament. Codi: JE_000
  • Jocs d'expressió. Jocs que desenvolupen l'expressió corporal o oral. Codi: JEX_000
  • Jocs psicomotors. Jocs de coordinació motriu. Codi: JP_000
  • Jocs d'observació i sensorials. Consisteixen en realitzar accions o desxifrar objectes discriminant un o més sentits. Codi: JOS_000
  • Jocs de presentació. Són jocs amb una funció social. Serveixen per aprendre els noms dels companys en grups que no es coneixen. Codi: JPR_000
Jocs d'exterior:
  • Jocs amb pilota. Jocs alternatius als de pilota clàssics. Codi: JPI_000
  • Jocs de córrer. Jocs que necessiten molt espai, com més pla possible. Codi: JC_000
  • Jocs al medi natural. També anomenats jocs d'estalking. Requereixen d'un terreny boscós per poder usar amagatalls i obstacles. Codi: JMN_000
  • Jocs preesportius. Jocs que tenen com a base un esport. Codi: JPRE_000
  • Grans Jocs. Jocs de llarga durada. En aquesta subcategoria inclourem tot tipus de jocs de llarga duració com les gimcanes, jocs de pistes, etc. Codi: GJ_000
  • Jocs populars i tradicionals. Jocs de diferents cultures i tradicions. Codi: JPT_000